– Vi er alle sterkt preget av det som har skjedd. Dette er en forferdelig katastrofe for oss og dem som er rammet, sier Ove-Christian Fredriksen.

Den administrerende direktøren i Akasia møter søndag kveld NRK i Akasia Paradis barnehage. Han kommer rett fra et foreldremøte han innkalte til sammen med styreren.

– Slike hendelser vil naturligvis skape uro hos noen, og da er det viktig for oss å gi trygghet for at man kan sende barnet sitt trygt i vår barnehage igjen, forklarer Fredriksen.

Torsdag klokken 12.10 fikk nødetatene melding om at en ett år gammel gutt hadde falt ut av en barnevogn og blitt hengende med en stropp rundt halsen i barnehagen i Birkelundsbakken i Bergen.

Gutten ble funnet bevisstløs, og fikk førstehjelp av ambulansepersonell før han ble fraktet til Haukeland universitetssjukehus.

Tre og et halvt døgn senere opplyser Helse Bergen til NRK at ettåringens skader fortsatt vurderes som livstruende.

Har ingen rutiner for hyppighet på tilsyn

Ettåringen lå i vognen på et soverom på småbarnsavdelingen. Det er ikke kjent hvor lenge han hang med stroppen rundt halsen før han ble funnet av personalet.

– Slike ting skal jo egentlig ikke skje, sier Fredriksen, som understreker at barnehagen hadde normal bemanning og at de ansatte fulgte rutinene da ulykken skjedde.

Akasias rutiner sier at barn som sover skal ha tilsyn.

Men det er ingen nedfelte regler for hvor hyppig ansatte skal se til barna.

Ifølge Fredriksen er dette vanlig både i private og offentlige barnehager. Slik sett ble ikke rutinene i barnehagen brutt da ulykken med ettåringen skjedde.

Innfører «sovevakter»

Men de ansatte i barnehagen har etter møter søndag likevel bestemt seg for å endre tilsynet med barn som sover, forteller Fredriksen.

– Dette skjedde i en sovesituasjon, og derfor har vi både her og i de andre barnehagene våre gått inn og sett på rutinene rundt soving, sier han.

– I denne barnehagen har man nå bestemt seg for at man skal ha fast tilsyn med barna – en som er til stede hele tiden der barn sover, sier Fredriksen.

Det den administrerende direktøren kaller «sovevakter», vil bli innført i Akasia Paradis barnehage umiddelbart, som følge av ulykken.

– Det er det viktig for oss å få frem til foreldrene for å gi trygghet, sier Fredriksen.

De andre Akasia-barnehagene vurderer altså også praksisene sine rundt tilsyn med barn som sover. Praksisene er ulike, blant annet som følge av bygningsmessige forskjeller.

Fredriksen sier det nå kan bli gjort endringer i Akasias fellesrutiner etter ulykken, slik at det ikke lenger vil falle på enkeltansatte å vurdere når og hvor ofte barn som sover trenger tilsyn.