Avvikle kontantstøtten. Utvid gratis kjernetid i barnehage.
søndag, februar 10, 2013 at 9:34PM
www.0-6.no in Kontantstøtte
Kilde: Aftenposten Foto: Regjeringen.no

Utvid gratis kjernetid i barnehage. Avvikle kontantstøtten. Dagens tilbud er ikke tilstrekkelig for å sikre at minoritetsspråklige barn snakker såpass norsk at de klarer seg på skolen.

Barneombud Anne Lindboe er bekymret over at 70 prosent av minoritetsspråklige barn i Oslo er så dårlige i norsk at de får særskilt norskopplæring på skolen. Til tross for at staten har brukt rundt 400 millioner kroner på flere år med gratis kjernetid i barnehage i bydeler med høy innvandrerandel - fra 2006 i Oslo, etter hvert også i Drammen og Bergen.

Hensikten med tiltaket er å forberede barn til skolestart, bedre norskferdighetene til minoritetsspråklige barn og øke sosialisering. Tilbudet gis hovedsakelig til fire- og femåringer. Tiltaket er ett av hundrevis for bedre integrering i de 23 handlingsplanene som er lansert de siste 20 årene.

- Dagens tilbud om gratis kjernetid til utvalgte bydeler fungerer ikke. Å begynne i barnehage de siste par årene før skolestart, er ikke godt nok. Vi risikerer å være med på å skape skoletapere, sier barneombudet.

Hun er bekymret for at disse barna allerede kan være litt på siden av samfunnet.

Dårlig skolestart

- Hvis de ikke kan språket, er det større risiko for å havne utenfor i skolen som kan føre til vanskeligheter med å få jobb og igjen lede til fattigdom. Derfor må gratis kjernetid utvides.

Barneombudet påpeker at det skjer mye i språkutviklingen når barn er mellom ett og to år.

- Tilbudet om gratis kjernetid bør gå til alle spesielt utsatte barn fra ett års alder. I denne gruppen vil det også være noen minoritetsspråklige barn fra familier som har dårlig økonomi, sier Lindboe.

Hun tror økonomi hindrer mange minoritetsforeldre fra å søke barnehageplass, men at det kanskje er barna i disse familiene som trenger barnehage aller mest.

- Mange minoritetsforeldre velger kontantstøtte for sine ett- og to-åringer. Kontantstøtten må avvikles. Vi bør ikke stimulere foreldre økonomisk til å holde barna borte fra barnehagen, slik kontantstøtten kan virke, sier barneombudet.

Article originally appeared on 0-6 (http://www.forum.0-6.no/).
See website for complete article licensing information.