Spørsmål og svar

Hver uke svarer Annlaug Madland på medlemmenes spørsmål

 

 

Annlaug Madland er førskolelærer og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og med å utdanne førskolelærere

0-6 på facebook

Besøk 0-6 på Facebook:

Min minnebok

Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.

Les mer>>

torsdag
aug022012

Det er trygt å sende ettåringer i barnehagen, sier Kristin Halvorsen

Kilde: VG Nett

 Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) reagerer veldig på oppslaget i VG om at barn under to år ikke bør gå i barnehage.

- Jeg synes forsiden er veldig misvisende og den skremmer foreldre som skal levere barna sine i barnehagen for første gang nå i de nærmeste ukene, forteller Kristin Halvorsen til VG Nett.

Barn under to år bør ikke gå i barnehage


Psykologspesialist Joachim Harrklou er en av de som mener at barn under to år ikke bør gå i barnehage. Haarklou sier at det selvsagt må gjøres individuelle vurderinger av barna. Noen kan være klare når de er halvannet år mens andre ikke er klare før 4-5 års alderen. Han mener at barna uansett må ha tilknytningserfaring før de blir overført til andre.

Kvalitet er viktig

Professor Berit Bae ved Høgskolen i Oslo og Akershus, mener ettåringer kan gå i barnehage - dersom kvaliteten er god nok.

- Er barnehagen bra, kan små barn ha glede av å gå i barnehage. Men det er av avgjørende betydning at barnet får en tilknytningsperson og et stabilt og nærværende personale. Er det ikke gode nok ordninger så er det et sjansespill å sende et lite barn i barnehage.

Førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Ellen Os, er enig i at barnehagen kan være et godt sted for ettåringen så fremt kvaliteten er god. Lav kvalitet mener Os først og fremst handler om hva barna møter. Det er viktig å skjerme de minste mot stress, og de bør ideelt sett ikke være i grupper på flere enn ni barn.


- Vi har laget en forskningsoversikt som heter «Hva betyr livet i barnehagen fram til de er tre år». Ifølge denne rapporten ser det ikke ut til at det har noen negativ effekt å gå i barnehage.

Dagmammaer

Halvorsen mener det er viktig å huske på alternativet for ettåringer som ikke kan være hjemme eller i barnehage.

- Før vi fikk full barnehagedekning så måtte mange sende barna sine til dagmammaer som mange foreldre var ganske usikre på.
Noen dagmammaer var selvfølgelig gode, med det var lite eller ingen kontroll der. Nå er det viktig at vi har god kvalitet i barnehagene, og at de minste barna har et oversiktlig antall personer å forholde seg til.

Kunnskapsministeren mener et av fortrinnene ved barnehagen er muligheten foreldrene får til å diskutere barnets utvikling med kompetente voksenpersoner som også kjenner det godt.

- Det er viktig med god kontakt mellom foreldrene og barnehagen, og hvis noen er misfornøyd med sitt barnehagetilbud må de gi kommunen beskjed om det sier Halvorsen.

mandag
mai212012

Barnehagependlerne

Kilde: Aftenposten 

Med handleposer, sekker og bleiepakker bruker barnehagependlerne mer enn to timer på buss og T-bane daglig.

Oslo kommune har endret reglene for prioritet når familien flytter. Det fører til en lang og slitsom reisevei til og fra barnehagen for flere hundre foreldre i hovedstaden.
-Dette gjelder også barn med enslige forsørgere.

Hvor mange smårollinger må pendle?

Camilla Strandskog, byrådssekretær for kunnskap og utdanning i Oslo kommune, bekrefter til Aftenposten, at endringen ble gjort med virkning fra januar i år.

Det er usikre tall på hvor mange smårollinger som nå må pendle til og fra barnehagen. Men tall fra i fjor, før endringen, viser at 215 barn ble prioritert på grunn av flytting internt i byen.

På lik linje

Før endringen måtte også barn som flyttet vente på plass, men de lå i prioritert bunke. Det gjorde også barn med enslige forsørgere.

- Slik er det ikke lenger. Endringen har ført til at flere som tidligere hadde prioritet av ulike årsaker, ikke har det lenger. Nå stilles de fleste på lik linje når spesielle ønsker oppstår. Det er en følge av at staten har gitt alle en lovfestet rett til plass, og Oslo kommune oppfyller denne retten, sier Camilla Strandskog. Hun har stor forståelse for at hver familie som opplever å måtte pendle langt, synes dette er upraktisk og slitsomt.

- Foreldrenes ansvar

- Hvor lenge er det akseptabelt at et barn må pendle opp til to timer daglig for å komme til og fra barnehagen?

- Bydelene tildeler nye plasser etter beste evne, Men om man velger å flytte, må man være forberedt på at det kan medføre noe ventetid før man får plass i sin nye bydel.

- Dette med flytting er til syvende og sist foreldrenes ansvar, sier byrådssekretær Strandskog.

fredag
mai112012

Ny utgave av 0-6 MAGASINET

Nå sender vi 0-6 MAGASINET #2 2012 til trykk. I dette nummeret har vi VENNSKAP som tema.

Les mer om 0-6 MAGASINET>>

torsdag
mai102012

Tvil om kontantstøtte i Tyskland

Planene om å innføre kontantstøtte i Tyskland skaper så mye intern splid at det konservative partier forsøker å legge lokk på debatten til søndagens viktige delstatsvalg er unnagjort.

Mange kvinner jobber mindre utenfor hjemmet enn i de fleste andre OECD-land, og lønnsforskjellen mellom kjønnene er store. Bare 18 prosent av barn under tre år er i barnehage. Bekymringen over lave fødselstall er sterk.

Om kontantstøtte er det riktige grepet for å gjøre livet lettere for småbarnsfamilier er det mange som tviler på, langt inn i de konservatives rekker. Men det er nettopp dette tiltaket kansler Angela Merkel nå går inn for.

Kilde: Aftenposten
onsdag
mai022012

Mobbing i barnehagen

kilde: Utdanning 

– Det er et problem at mobbing i barnehagen ikke har vært så mye i fokus som i skolen. Men mobbing starter allerede i barnehagen, og kan forebygges i barnehagen, sier FUB-leder Lena Jensen til Utdanning.

-Det er svært viktig at foreldrene involveres med en gang personalet får mistanke om mobbing. Og det er like viktig at foreldre melder fra til barnehagen når de oppdager mobbing. Dette er noe vi må samarbeide om, sier Jensen.

Ny brosjyre om mobbing i barnehagen

Foreldreutvalget for barnehager (FUB) har laget en brosjyre med gode råd til foreldre og ansatte og hvordan mobbing kan forbygges og hindres.


– Det å ha en venn og være en venn er et godt arbeidsmål for arbeidet med barn i barnehagen. Vennskap er det aller viktigste virkemidlet mot mobbing, står det blant annet i brosjyren.

Ett av ti barn blir plaget

En undersøkelse fra prosjektet «Den norske barnehagekvaliteten» fra 2002/03 viser at ett av ti barn blir plaget i barnehagen. Med plaging menes slåing, dytting, lugging, erting, utestenging, å bli ledd av og kalt dumme ting.

Høgskolelektor Kari Nergaard ved Dronning Mauds Minne har tatt mastergrad på forebyggende arbeid mot mobbing i barnehagen. Hun bekrefter at man kan se tendenser til mobbing hos barn helt ned i to-tre-årsalderen.

 Negativ adferd eller mobbing?

Ofte vegrer barnehageansatte seg for å definere barnas negative adferd som mobbing.

– Det er ikke sikkert små barn bevisst går inn for å plage andre, men det kan oppleves alvorlig nok for de det gjelder, sier Jensen.

Brosjyren kan lastes ned her

Page 1 ... 6 7 8 9 10 ... 27 Neste 5 innlegg»
0-6
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo
Tlf: 482 87 059
E-post: anders@0-6.no
Org nr: 986405887
0-6 drives av:
0-6 Utvikling Nederhoed
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo