0-6' PERSONAL KALENDER

Abonner på denne smarte personlige kalenderen for for kun 160,-

Les mer>>

Spørsmål og svar

Hver uke svarer Annlaug Madland på medlemmenes spørsmål

 

 

Annlaug Madland er førskolelærer og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og med å utdanne førskolelærere

0-6 på facebook

Besøk 0-6 på Facebook:

0-6' AVDELINGS PLANLEGGER

Abonner på denne smarte avdelingsboka. 0-6 Avdelingsplanlegger får du for for kun 140,-

Les mer>>

0-6 TEATRET

Vil du har en forestilling i din barnehage? Les mer om 0-6 TEATRET og book forestilling
Les mer>>

Min minnebok

Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.

Les mer>>

Egen hjemmeside

Oversiktlig hjemmeside til barnehagen.
- Lette å oppdatere innhold
- Tilpasset barnehagers behov
- Flott bildevisning
- Mulighet for å passordbeskytte deler

Les mer>>

tirsdag
nov052013

Stengt på dagen

Kilde: Aftenposten

Den privatdrevne barnehagen i Bergen var blant annet skitten, hadde dårlig ventilasjon og var ikke barnesikret.

Etat for helsetjenester i Bergen kommune var fredag uanmeldt befaring i Kjelleren barnehage, og etaten besluttet å stenge dem privatdrevne barnehagen av helsemessige årsaker.

I etatens rapport fra befaringen påpekes 37 ulike forhold som ikke var tilfredsstillende. Barnehagen er godkjent for 16 barn, skriver BT.no.

Klager fra foreldre

Kommunen kom på uanmeldt tilsyn etter å ha fått klager fra foreldre i barnehagen.

- Det er ikke ofte vi stenger barnehager på dagen, men her var det snakk om ganske alvorlige forhold, sier etatssjef i Etat for helsetjenester, Brita Øygard.

Manglet barnesikring

Blant annet pekes det på følgende forhold:

  • Sikkerheten i barnehagen var ikke god nok. Trapper var glatte eller hadde løse steiner, gjerder var for lave og det var for store gliper ved port og under gjerde. I tillegg manglet klemsikring på dører, stikkontakter var usikret i barnehøyde og komfyren på kjøkkenet var heller ikke barnesikret. Lekeplassutstyret bar preg av mangel på kontroll.
  • Barnehagen bar generelt preg av dårlig vedlikehold. Blant annet påpekes manglende gulv- og taklister, defekte skapdører, løsnet gulvbelegg, ødelagte gulvfliser og hull og svimerker i tak.
  • Barnehagen bar preg av dårlig renhold. Gulv, vegger og tak var synlig skitne.
  • Ventilasjonen i barnehagen var ikke god nok, noe som blant annet fører til tung luft i barnehagens oppholdsrom.
  • Barnas vask på stellerommet var uhensiktsmessig slik at barna ikke fikk vasket hendene ordentlig, og stellerommet fremstod som uhygienisk.

For å få åpne igjen, må barnehagen rette opp de mest alvorlige forholdene. De får også inndratt godkjenningen sin, og må søke om godkjenning på nytt.

Har ikke fått tak i styrer

Øygard sier at kommunen ikke har fått kontakt med styrer i barnehagen.

- Det vil nok ta tid før den barnehagen kan åpne igjen. Hva foreldrene og barna kan få av tilbud i mellomtiden, kommer an på styrer, sier Øygard.

Såvidt hun kjenner til, har det ikke vært tilsyn i barhagen siden 1999, da barnehagen ble godkjent. Et søk i arkivene til Bergens Tidende, viser imidlertid at kommunen hadde tilsyn i barnehagen under en storaksjone i 2007. Den gang var Kjelleren barnehage en av de som fikk merknader. Da reagerte kommunen blant annet på at barnehagen hadde for mange barn.

Har stengt flere

Dette er andre gang på kort tid at Bergen kommune stenger en barnehage på dagen. Den 25. oktober ble Såta familiebarnehage stengt. I fjor ble Toppen barnehage stengt.

- Jeg tør ikke si at kvaliteten i barnehagene i Bergen generelt er for dårlig, men vi kan ikke til enhver tid ha oversikt over alle barnehagene. Det er de som eier som har ansvar for å drive etter forskriftene. sier Øygard.

Hun sier også at kommunen har prioritert arbeidet med skolene i Bergen den siste tiden.

Byråd for barnehage og skole, Harald Victor Hove (H) sa i etterkant at det kommer til å bli flere tilsyn med barnehager i Bergen og at kvalitetskravene er høyere enn de har vært tidligere.

Det har ikke lykkes Bergens Tidende å få tak i styreren i Kjelleren barnehage fredag kveld.

mandag
okt072013

Barnehagens lavvo påtent

Kilde: Aftenposten

Tenåringer gjør jevnlig hærverk i barnehagen på Mortensrud. Mandag kveld brant lavvoen.

De ansatte hadde snakket om det på forhånd:

Nå kommer høstferien. Nå spørs det om lavvoen holder.

Og allerede mandag kveld ringte naboene brannvesen og politi. Da brant det i lavvoen som står inne på barnehagens område, noen få meter fra det gamle stabburet inne på barnehageområdet, som en gang var Steinbråten gård på Mortensrud.

Da barna kom i barnehagen i går morges, hadde de ikke noen lavvo lenger. Femåringene Zoha, Sigrid, Sindre og Matias ønsker seg en ny lavvo. De husker at de brukte den til å spise og leke i.

Skummelt

- Vi bare brente bål og fortalte skumle historier, sier Sindre. Mens Soha husker at hun spiste brødskive der. Og Sigrid husker at det gikk an å leke der inne.

- Vi lekte der, men vi fikk ikke lov til å leke der, sier Sigrid, som tenker på at hun ikke fikk lov til å klatre inne i lavvoen.

Men nå blir det ikke mer lavvo.

- Vi skjønner jo at vi ikke kan ha en lavvo lenger, sier pedagogisk leder i barnehage Tore Setnes. Han anslår at den kostet 20.000-30.000 kroner for et par år siden. Den store lavvoen ble satt opp på en solid platting.

 

-  Dette er verst for ungene, som ikke har noen lavvo lenger.

Han forteller at ungdom i begynnelsen av tenårene pleier å bruke barnehagen i helger og på kveldstid.

Brukte kondomer

Etter en helg kan de ansatte finne brukte kondomer, rester etter hasjrøyking og av og til knuste vinduer. Engangsgriller har stått på plattinger av tre, og et gjerde er nylig ødelagt.

- De skriver ting på lavvoen med kull også. Der står det død og fordervelse, sier Setnes, som selv har jobbet overtid og sett en stor gjeng med ungdommer på 12-13 år.

Han er ikke helt sikker på hva de skal fortelle barna ennå.

- Vi klarer ikke å legge skjul på det for ungene, sier Setnes.

Barnehagen anmeldte brannen i går.

Politiførstebetjent Lars Medalen ved Manglerud politistasjon sier at tre av ungdommene som var på stedet har forklart til politiet at de oppdaget brannen og prøvde å slukke den.

- Noe mer forklaring har vi ikke, dessverre.

Manglerudpolitiet prøver å patruljere alle kjente samlingssteder for ungdom.

- Men det er vanskelig å dekke opp i et stort distrikt, sier Medalen.

søndag
sep222013

For langsom utbygging

I år ferdigstiller Oslo kommune 36 nye barnehageplasser. - Altfor dårlig, mener Libe Rieber-Mohn (Ap).

Som Osloby skrev i 17.09.2013, innfrir Oslo kommune den lovfestede retten til barnehageplass. 8636 barn fikk et tilbud innen utgangen av juni, men fortsatt står rundt 1720 barn i kø.

Blant dem er barn født etter 1. september, som fyller ett år senere på året og dermed ikke er garantert plass.

- Det er mange familier som har behov for barnehageplass, men som venter fordi byrådet ikke er i stand til å gjennomføre den utbyggingen det er satt av penger til, sier Aps gruppeleder Libe Rieber-Mohn.

Tvang frem to opptak i året

I Omsorgsbygg årsberetning for 2012 kommer det nemlig frem at det var satt av 352 millioner kroner til utvidelser og nye barnehager, men at foretaket kun brukte rundt en tredjedel, 119 millioner.

Det vil si at 233 millioner sto ubrukt.

Årsaken er færre bestillinger fra byrådsavdeling for kunnskap og utdanning, står det i årsberetningen.

Rieber-Mohn mener byrådet viser mangel på ambisjoner og gjennomføringsevne når de ikke klarer å bruke opp penger man har satt av i budsjettet.

 

- Vi må få fart på barnehageutbyggingen igjen. Nå tvang vi byrådet til å fremme sak om to opptak i året. Jeg forventer at de følger opp og kommer med noe konkret i budsjettet.

Kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg opplyser at det i år blir ferdigstilt 36 nye barnehageplasser. Til sammenligning ble det bygget nesten 5000 nye plasser i perioden 2009-2012. Neste år er det planlagt at 792 plasser skal stå klare.

- 36 nye plasser er altfor dårlig når 1722 barn står i kø, mener Rieber-Mohn.

Barnehagebyråd Torger Ødegaard (H) kunne ikke kommentere tallene fra årsberetningen på stående fot i går ettermiddag, og viser også til at Omsorgsbygg ligger under en annen byrådsavdeling.

Heier på alle som er utålmodige

Han besvarer kritikken fra Ap med å si at heller ikke han er fornøyd før alle som ønsker et tilbud, og som har barn over ett år, får det.

- Jeg heier på alle som er utålmodige, det er jeg også. Jeg gir meg ikke før vi er i mål, men vi er ganske nær det målet, sier Ødegaard.

- I år står 36 nye plasser ferdig. Er det godt nok?

- Det er i kommunal regi. Vi har sagt at en vesentlig del av nye plasser kommer i privat regi.

onsdag
sep042013

Nedgangstrend brutt - flere velger kontantstøtte for ettåringer

For første gang på lenge øker andelen ettåringer med kontantstøtte. Fjorårets omlegging, som gir mer støtte til de aller yngste, bidrar til endringen, mener Nav.

 

Etter at Regjeringen i fjor høst la om kontantstøtten og økte beløpet for de aller minste, vokser andelen ettåringer som nå mottar støtte. Nesten halvparten av ettåringene mottok slik støtte ved utgangen av juni i år.
- Tallene viser at mange ønsker å bruke kontantstøtten når den blir et reelt alternativ, sier KrF-leder Knut Arild Hareide og sikter til at de yngste ettåringene nå får 5000 kroner i måneden i støtte.
- Man kan tolke det på flere måter, men det kan også være at familiene ikke har fått barnehageplass, mener barne- og likestillingsminister Inga Marta Thorkildsen (SV).
Arbeiderpartiet heller i retning av Hareides forklaring, men er også delvis enig med SV.

Støtte i ett år

Mandag drev KrF-lederen valgkamp i Norges kontantstøttefylke nummer én, Vest-Agder. Her mottar nesten seks av ti ettåringer kontantstøtte. Moren til fem måneder gamle Sebastian er en av dem kan tenke seg slik støtte, i alle fall en stund.

 

tirsdag
aug202013

Treåring gjenglemt i barnehagen

En barnehage i Fredrikstad varsler full opprydding etter at en tre år gammel gutt ble glemt igjen i barnehagen ved stengetid.

Da foreldrene til treåringen skulle hente barnet mandag ettermiddag var dørene til barnehagen låst og området tømt for både personell og barn, melder Fredriksstad Blad.

Foreldrene har tatt et oppgjør med barnehagens ansatte og barnehagesjef Gunn Glad krever full opprydding.

- Dette er noe vi tar veldig alvorlig, og selvfølgelig vil rutinene bli gjennomgått. Dørene har vært låst i noen minutter. Men uansett er det selvfølgelig en veldig uheldig episode. Det skal rett og slett ikke skje, sier Glad til Fredriksstad Blad.

Barnehagesjefen forteller at hun aldri har opplevd lignende tilfeller og har nå skrevet en epost til alle barnehagene i distriktet.

- Jeg ønsker at barnehagene skal gjennomgå rutinene sine for å unngå at dette skjer igjen. Jeg har allerede fått svar fra flere barnehager som har tatt affære. Ingen ønsker en slik episode igjen, sier hun til avisen. (©NTB)

0-6
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo
Tlf: 482 87 059
E-post: anders@0-6.no
Org nr: 986405887
0-6 drives av:
0-6 Utvikling Nederhoed
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo