Spørsmål og svar

Hver uke svarer Annlaug Madland på medlemmenes spørsmål

 

 

Annlaug Madland er førskolelærer og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og med å utdanne førskolelærere

0-6 på facebook

Besøk 0-6 på Facebook:

Min minnebok

Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.

Les mer>>

« Solbeskyttelse | Main | Iskaldt ute!! Klestips fra DNT »
mandag
feb012010

Klestips for kalde dager

På kalde dager anbefales følgende: 

INNERST: Det innerste laget bør være tynt og tettsittende, og av ull. Unngå underbukser av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lett blir kald.

MELLOMLAG: Kle barnet i et nytt lag med ull, eller et lag med fleece. Vær oppmerksom på hva fleecen er laget av. Ullfleece eller fleece blandet med polyester er det beste. Det er viktig at det er luft mellom ytterdressen og kroppen. Unngå for all del jeans eller bomull som mellomlag. Dette transporterer ikke fuktighet, og barnet blir fort våt og kald. Hele dresser er det optimale, da unngår du kalde glipper. Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende mot kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig, men ikke altfor stort.

YTTERST: Det tredje kleslaget må være vind- og vanntett, da klarer barnet seg godt på kalde vinterdager uten å fryse. Det er også viktig at dressen puster, ellers forblir fukten innenfor dressen. Unngå alt for store og klumpete vinterdresser. Dette hemmer barnets bevegelse. Samtidig er det viktig at vinterdressen ikke er for liten, dette hemmer også bevegelsesfriheten til barnet. Fôr som kan tas ut er svært praktisk, da fungerer dressen nærmest hele året.

HODET: Vi mister mer varme fra hodet enn fra noe annet sted på kroppen. Derfor er en god lue ekstra viktig. En balaklavalue er en sikker vinner på kalde vinterdager. Velg ull eller et syntetisk fleecemateriale. Et vann- og vindtett lag ytterst er ekstra viktig på dager med blåst. Øreklaffer sikrer varme øreflipper. Husk at hals er tryggere enn skjerf.

HENDER: Her gjelder det samme som for resten av kroppen, ull innerst, og vind- og vanntett ytterst. Barn blir fort kalde på hendene, og et godt tips er å bruke en tynn ullvott inni en litt tykkere vindtett vott.

FØTTER: Også her gjelder ull innerst. Hvilke vinterstøvler man bør velge, avhenger av antallet minusgrader. Er det slapsete og relativt mildt, er det svært viktig at støvlene er vind- og vanntette. Cherrox fungerer godt i denne type vær. Er det derimot tørt og kaldt er en vinterstøvel med fôr og et tex-membran å foretrekke. Relativt høyt skaft på støvelen er en fordel, slik at ikke snø og slaps så lett kan komme inn. Støvlene bør være store nok til at det er plass til et ekstra par med tykke ullsokker utenpå de tynne ullsokkene innerst.  

(Publisert 18.01.2009   Levert av: ”Foreldre og barn”)

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
0-6
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo
Tlf: 482 87 059
E-post: anders@0-6.no
Org nr: 986405887
0-6 drives av:
0-6 Utvikling Nederhoed
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo