Spørsmål og svar

Hver uke svarer Annlaug Madland på medlemmenes spørsmål

 

 

Annlaug Madland er førskolelærer og har hovedfag i pedagogikk fra Universitetet i Oslo. Hun har lang erfaring fra arbeid i barnehage og med å utdanne førskolelærere

0-6 på facebook

Besøk 0-6 på Facebook:

Min minnebok

Med Min Minnebok fra 0-6 systematiserer du enkelt innholdet til barnas avslutningsperm. Det er et vakkert design laget av 0-6 spesielt til barnehager og det gir barnas "avslutningsperm" en flott innpakning i tilllegg til at den har flere praktiske løsninger som lomme for CD med digitale bilder eller annet og kuttet ut ramme til bilde på forsiden.

Les mer>>

« Elendig vedlikehold truer 19 barnehager | Main | Barn blir ikke aggressive av lange barnehagedager »
søndag
feb102013

Avvikle kontantstøtten. Utvid gratis kjernetid i barnehage.

Kilde: Aftenposten Foto: Regjeringen.no

Utvid gratis kjernetid i barnehage. Avvikle kontantstøtten. Dagens tilbud er ikke tilstrekkelig for å sikre at minoritetsspråklige barn snakker såpass norsk at de klarer seg på skolen.

Barneombud Anne Lindboe er bekymret over at 70 prosent av minoritetsspråklige barn i Oslo er så dårlige i norsk at de får særskilt norskopplæring på skolen. Til tross for at staten har brukt rundt 400 millioner kroner på flere år med gratis kjernetid i barnehage i bydeler med høy innvandrerandel - fra 2006 i Oslo, etter hvert også i Drammen og Bergen.

Hensikten med tiltaket er å forberede barn til skolestart, bedre norskferdighetene til minoritetsspråklige barn og øke sosialisering. Tilbudet gis hovedsakelig til fire- og femåringer. Tiltaket er ett av hundrevis for bedre integrering i de 23 handlingsplanene som er lansert de siste 20 årene.

- Dagens tilbud om gratis kjernetid til utvalgte bydeler fungerer ikke. Å begynne i barnehage de siste par årene før skolestart, er ikke godt nok. Vi risikerer å være med på å skape skoletapere, sier barneombudet.

Hun er bekymret for at disse barna allerede kan være litt på siden av samfunnet.

Dårlig skolestart

- Hvis de ikke kan språket, er det større risiko for å havne utenfor i skolen som kan føre til vanskeligheter med å få jobb og igjen lede til fattigdom. Derfor må gratis kjernetid utvides.

Barneombudet påpeker at det skjer mye i språkutviklingen når barn er mellom ett og to år.

- Tilbudet om gratis kjernetid bør gå til alle spesielt utsatte barn fra ett års alder. I denne gruppen vil det også være noen minoritetsspråklige barn fra familier som har dårlig økonomi, sier Lindboe.

Hun tror økonomi hindrer mange minoritetsforeldre fra å søke barnehageplass, men at det kanskje er barna i disse familiene som trenger barnehage aller mest.

- Mange minoritetsforeldre velger kontantstøtte for sine ett- og to-åringer. Kontantstøtten må avvikles. Vi bør ikke stimulere foreldre økonomisk til å holde barna borte fra barnehagen, slik kontantstøtten kan virke, sier barneombudet.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
0-6
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo
Tlf: 482 87 059
E-post: anders@0-6.no
Org nr: 986405887
0-6 drives av:
0-6 Utvikling Nederhoed
Munkerudveien 79 G
1165 Oslo